Gelişen mikrokontrol teknolojileri ve artan bilgi birikimi sayesinde geliştirici düzeyinde daha yaygın kullanımına olanak tanımıştır. Burada elimden geldiği kadar bazı örnekler sunmaya çalışacağım... Görüleceği gibi ilk örneklerimizde çoğunlukla ASM üzerinde iken daha sonraları C üzerinde örnekler yer almaktadır. Hatta ilerleyen zamanlarda Arduino örneklerinin yer alması kaçınılmaz olacaktır.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

Sharp F2631XH-44 LCD modül kullanımı


Uzunca bir zaman dilimi içinde sökmüş olduğum cihazların parçalarını bir şekilde değerlendirebiliyor muyum diye inceliyorum. Ne yazık ki çoğu cihazın parçasını değil kullanmak, parçalarla ilgili bilgi bile bulamıyordum. Çünkü çoğu üretici kendilerine özgü kod kullanmakta ve en önemlisi parçaları üretenler sadece o üreticilerin istek leri doğrultusunda parça üretermekte. Belki ilgili parçanın piyasa karşılığı olsada kodu ve özellikleri sıradan kullanıcılar için sadece bir sır niteliği taşıyor.


Yakın zaman parçalara ayırdığım bir (SHARP UX-108) SHARP marka faksın ekranı biraz değişik çıktı. Ekran hem standart bacak bağlantısı kullanıyor, hem de şansına az da olsa kendisi hakkında biraz internette bilgi bulabildim. LCD ekran SHARP markasını taşıyordu: F2631XH-44. LCD modül faks üzerinde bir buton kartına kablo ile lehimlenmiş bir şekilde kullanılmış. Aynı zamanda veri portlarının sadece yarısı kullanılmış.(4-bit veri yolu) Kontrol bacakları aynen kullanılmış!


Ne yazık ki faksı sökerken içinden ne çıkacağını ve çıkan parçaların işe yarayıp yaramadığını bilmediğim için resmini çekmek aklıma gelmedi.


LCD ekran görünüş bakımından 1x16 gibi görünüyor. Yani ekranın tek satırlı olduğu doğru. Ama iş çalışmaya gelince bir farklı davranışlar gösteriyor. İlk gördüğümde biraz şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Çünkü şu ana kadar karşılaştıklarım hepsi her bir satırı tek başına işliyordu. Yukarıdaki resimde standart açılış ekranımın görünüşü var.

Ekran kontroller olarak SEC KS0066U kullanıyor. Bu birçok Karakter LCD ekranda kullanılan çalıştırma işlemlerinin bu LCD modül üzerindede uygulanabileceğini gösteriyor. Sonuçta yapmış olduğum ekran sürücülerinden biri ile denemek için 14 yollu kablo ile 14p konnektöre LCD modülü bağladım. (En üsste yer alan resim)Harika çalışıyor. Yani en azından şunu söyleyebilirim ki, bu sayfa üzerinde verilen devrelerle birlikte kullanılabiliyor ve çalışıyor.


Üstteki resim 1. satır ve 2. satır işleminin kullandığım programla birlikte gösteriyor...


Çalışıyor ama nasıl? Biraz farklı. LCD modül sanki 2x8 gibi çalışıyor. Ama bunu tek satır üzerinde gerçekleştiriyor. Burada biraz işler karıştı. Ekranın ilk 8 karakteri birinci satırmış gibi geri kalan 8 karakteri ikinci satırmış gibi işleme alıyor. Sanırım bunu faks olarak kullanılmak üzere düzenlenmesinden kaynaklanıyor. Aslında üzerinde biraz düşünülünce kendine göre bazı avantazları taşıdığı kesin. Örneğin sürekli ölçülen bir değerin gösterilmesi gerektiği zaman, uyarı birinci satıra konulursa, ölçüm sonucu ikinci satıra konularak basitçe gösterimi gerçekleştirilebilir. Yani sadece ikinci satır sürekli güncellenir. Bu tek satırda yapmak için her bir ekran güncellemesinde sürekli olarak ölçümün yazıldığı bölümün LCD modül ekran adresleri girilerek yapılması gerekir. Bu bazen kafa karıştırıcı ve yorucu bir işlem dizisi olabiliyor!!!

F2631XH-44 LCD modül bacak bağlantılarını göz önüne alırsak;
BacakTanımıAçılımı
1VssGND
2Vcc+5V
3VoKontrast kontrol (Vcc-GND arası)
4RSRegister Seçme
5R/WOku/Yaz
6ESeçme İzini
7D0bit 0
8D1bit 1
9D2bit 2
10D3bit 3
11D4bit 4
12D5bit 5
13D6bit 6
14D7bit 7

LCD modül bacak bağlantıları ve tanımları.


LCD modülün bacakları ve basit bağlantısı.


Yukarıdaki iki resim F2631XH-44 LCD modülü ile gerçekleştirilmiş iki uygulama örneğini göstermektedir.

Sonuçta KS0066(veya HD44780) kontroller çipinin komut ve çalışma düzenine uygun bir şekilde istenilen uygulamalarda kullanılabilir. LCD modül için program ve şema verilmedi. Çünkü daha önce yapılmış olan uygulamalarda doğrudan kullandım

Not: İnternet üzerindeki araştırmalarda Sharp FO-165 faksınında aynı LCD modülü kullandığı ile ilgili bilgilere ulaşıldı.

Bu devrenin yapım sorumluluğu size aittir. Devre yapıldı ve çalışıyor. K.A....

Hiç yorum yok:

Translate

Sayfalar

Etiketler

İzleyiciler