Gelişen mikrokontrol teknolojileri ve artan bilgi birikimi sayesinde geliştirici düzeyinde daha yaygın kullanımına olanak tanımıştır. Burada elimden geldiği kadar bazı örnekler sunmaya çalışacağım... Görüleceği gibi ilk örneklerimizde çoğunlukla ASM üzerinde iken daha sonraları C üzerinde örnekler yer almaktadır. Hatta ilerleyen zamanlarda Arduino örneklerinin yer alması kaçınılmaz olacaktır.

4 Temmuz 2009 Cumartesi

ATMEGA8 ile 24 Saat Modunda LED'li Dijital Saat


Günlük hayatımızda en çok kullanılan nesnelerden biride saattir. Nasıl olmasınki, hayatımızın tüm akışı zaman ölçümü üzerine kuruludur. Heleki modern zamanlarda. İşe gidilecek saat ile, okula gidilecek saat ile, yemek yenilecek saat ile, televizyonda sevilen bir dizi izlenecek saat ile... Gerçi yapılmasıda bir o kadar kolay. Sayıcı, sayıcı, sayıcı, eh birazda gösterge.

Daha önce projesine yer veriler 24 Saat Modunda LED'li Dijital Saat ile saat yapılsada biraz farklı bir yaklaşım ile bu proje ATMEGA8 işlemcisi üzerine taşınarak bu proje gerçekleştirildi. En biraz farklı olsun diye de gösterge olarak yeşil LED ekran seçildi. (Bulunabilirse mavi, beyaz, turuncu veya kırmızı renkli led ekran kullanılabilir. R1-R7 direnç değerlerine dikkat!) Saat uygulamasının temeli için 24 Saat Modunda LED'li Dijital Saat projesi referanstır.


Şekil-1 :Devre çalışırken görünümü. Devrenin çalışması hakkında bir fikir verecektir.

Sistemin kalbi olan IC1 (ATMEGA8) entegresi tüm saat sayma, ekranları gösterme ve buton algılama işlemlerini yerine getirir. Bu entegreye bağlı olan C2,C3 ve XTL1 işlemci için gereken saat sinyallerini oluşturur. Bu projedeki temel fark aslında sadece programda. Çünkü AT90S2313 ile Atmega8 arasında donanım adresleri ve iç kaynak yaklaşımlarında bazı farklar var. Program bu işlemciye uyarlanırken bu farklar göz önüne alındı.

Şema

İşe beslemeden başlarsak, 7805 bilindik 5V gerilim regülatörü ve çevresindeki kondansatörler filtre elemanları. Girişdeki D11 diyodu isteğe bağlı, özellikle farklı adaptörler kullanıldığında özellikle adaptör bağlantısı kutuplarını göz ardı edebilmek için oldukça yararlı olacaktır.

Devre aslında direkt olarak IC1 ATMEGA8 işlemcisine bağlı. Tüm işlemleri bu işlemci üzerinden yapılıyor. R1-R7 dirençleri LED ekran akım sınırlama dirençleridir. D1-D6 LED ekranlar doğrudan işlemci üzerinden sürüldüğü dikkatinizi çekmiştir. Aşırı akım çekilmesi LED ekranlar olduğu gibi işlemciyede zarar verebileceği açıkça görülür. LED ekranların ortak bacakları Q1-Q6 transistörleri üzerinden sürülüyor. R8,R9,R11,R12,R14,R15 dirençleri transistör baz akım sınırmlayıcı dirençlerini oluşturur. D7-D10 LED ekran ara noktaları oluşturur. S1 ve S2 saat ve dakika ayarları için. Geriye kalan XTL1 ve kondansatörleri işlemcinin iç saat frekansın üretir. ISP konnektörü artık bilindiği üzere işlemci programlama için kullanılır. İşlemci devre dışında bir programlayıcı üzerinde programlanacaksa takılmayabilir.


Şekil-2:Blok şeması


Şekil-3:Devrenin şeması


Ayar Butonları

S1 ve S2 butonları saat ve dakika ayarı için kullanılır. Basitçe butona basıldığı zaman bağlı olduğu bacağı lojik 0 çekerek basıldığın işlemciye bildirir. İşlemcide belirli aralıklara butonların bağlı olduğu bacakları kontrol eder. Butonlara sürekli basıldığı zaman saat ve dakika hanelerini hızlı bir sayma yaparker. Aralıklı basılması ile yavaş sayma yapacaktır.

Devre Yapımı

Devre yapımında kritik bir eleman yok. Baskı devre kartı üzerinde geçekleştirildiğinde standart eleman yerleşimi göz önüne alınarak devre kurulabilir. Bu noktada diğer devre teknikleri kullanıldığında bacakların doğru bağlanması önemlidir. Tabii ki kristal topraklanmalıdır. Sistem 9V besleme ile yaklaşık 100mA civarında akım çekmekte. Bu nedenle 7805 üzerinde küçük bir soğutucuya hayır demeyecektir. Ne olur ne olmaz.
Tüm dirençler çeyrek wattır.
Besleme konusunda bir sorun oluşturmayacağınızı düşünüyorsanız girişteki köprüyü devre dışı bırakabilir veya tek bir diyotla değiştiribilirsiniz. (Kendi besleme kaynağınız varsa ve devreyi kendiniz kullanacaksanız) LED ekranlar ortak ucu ortada ortak anottur. Bacak bağlantıları uyan başka bir LED ekran kullanılabilir. Farklı renklerde kullanılacaksa R1-R7 direnç değerlerini değiştirmek gerekebilir.

Şekil-4:Devrenin yerleşim planı


Şekil-5:Devrenin baskı devresi şekli


Şekil-6:Eleman ve yolların birlikte görünümü


Şekil-7:Kartın alttan görünümü (Kartın altı lehimleme kolaylığı ve korozyana karşı kaplanmış)

Devre Elemanları

470RR10,R13
220R R1,R2,R3,R4,R5,R6,R7
1KR8,R9,R11,R12,R14,R15
27pFC2,C3
100nFC1,C4,C6,C8
10µFC5,C7
S-5612AG-21 D1,D2,D3,D4,D5,D6
BC327Q1,Q2,Q3,Q4,Q5,Q6
B125C1500D11
ATMEGA8IC1
7805IC2
butonS1,S2
4Mhz kristalXTL1
6 bacak konnektörisp

Malzeme listesi. Burada işlemci için soket ve 9V adaptör verilmemiştir. Kaliteli 28 bacaklı bir soket oluşabilecek problemlerin önüne geçecektir.
Besleme ister doğrudan adaptör bağla, istersen fiş-priz bağlantısını kullan. Ama devre kutu içine konulacaksa bu fiş-priz bağlantısı kullanışlı olacaktır. Kartın arka planında görülen kareli kağıt kartın boyutları hakkında bir fikir verecektir


Ekler:

ATMEGA8 ile 24 Saat Modunda LED'li Dijital Saat için dosyalar-birleşik

ATMEGA8 hakkında bilgi için



Not:S-5612AG-21 bacak bağlantıları ekranın üstten görünümüdür. Yani baskı devrenin eleman yüzü üzerinden göründüğü gibidir.

Elektronik üzerinde tecrübesi olan kişiler için zaten o eleman yerini bunu kullanmış veya yüzey montaj olmuş veya delikli kart üzerine yapılmış bu tür şeyler kişinin olanak ve tercihine kalmış şeyler.

Bu devrenin yapım sorumluluğu size aittir. Devre yapıldı ve çalışıyor. K.A....

8 yorum:

Adsız dedi ki...

devre elemanlarının bazıları proteusta yok isis dosyasını atabilir misin

Kabil ATICI dedi ki...

"devre elemanlarının bazıları proteusta yok isis dosyasını atabilir misin"

Özür dilerim sözü geçen programı bilmiyorum ve kullanmıyorum. Söz konusu PCB ve şema ise, her ikisini "Ekler" başlığı altındaki bağlantıda PDF formatında bulabilirsin.(bağlantı rapidshare sitesine yönlendirecektir. Ordan indirebilirsiniz.)

Adsız dedi ki...

''adsız'' sen isisi biliomusun yukarıda isis şeması var be ben baktım herhangi bir eleman eksikliği yok proteusta kontrol ettim olmayan eleman söyler misin bende düzeltiiim ozaman :D

Kabil ATICI dedi ki...

Şu anda isis biliyorum. Hatta şu anda öğrenmeye çalıştığım konularda da kullandım. Ama buradaki şema va PCB başka programlar kullanılarak çizildi.

Programları doğrudan kart üzerinde geliştirdim. Benim açımdan daha iyi oluyor. Çünkü önce simülasyonu yap sonra bunu işlemci üzerinde dene, çoğu defa iki defa iş oluyor.

Adsız dedi ki...

ben bu devreyi yapmak istiyorum ''adsız'' dediki eleman eksikliği var dedi baktım ama eleman eksiliği bulamadım bu devreyi yapıcam herhangi bi bozukluk varmı yada eksiklik var mı ben baktım bulamadım eksiklik bir eksiklik felan varsa söyler misiniz bu devreyi yaparken o eksikliği gidereyim bide entegrenin PIC lemesini de koyarsanız sevinirim ...

Kabil ATICI dedi ki...

Bu blog üzerindeki tüm devreleri yaptım ve çalışıyor.O nedenle bir eksiklik olduğunu sanmıyorum.

Blogdaki bütün devrelerin Atmel işlemciler üzerine kurulu olduğunu görebilirsiniz, pic programlamaya yeni başladım, ama istediğiniz pic işlemciyi belirtirseniz en azından isis üzerinde çalışacak şekilde program oluşturabilirim. Şu an için devre üzerinde deneme için donanımım yok. (blog sayfasının ilk başındaki konu üzerindeki e-posta adresine e posta adresini gönderebilirsin)

Adsız dedi ki...

tamam ozamn eksiklik yoksa sorunda yok ama PICleme işinide halledersen sevinirim malum proje ödevi aldım yetiştirmem lazım ... şimdiden teşekkür ederim.

Kabil ATICI dedi ki...

kullanmak istediğin işlemci ne ve mail adresin ne?

Çünkü bu blog üzerinde pic ile ilgili proje yayınlamayı düşünmüyorum. Onun için ayrı bir blog açmam lazım ama devre üzerinde gerçekleştirmedikten sonra da beni açımdan bir anlamı yok.

Translate

Sayfalar

Etiketler

İzleyiciler